×

NAROČITE SVOJO UNIKATNO MAJICO! KATALOGI TEKSTILA

1 IZBERI BARVO MAJICE.
2 POŠLJI SVOJ DESIGN.
3 LAHKO TUDI - 1 KOS

Za pomoč pri naročilu nam pišite na info@tampotisk.net ali nas pokličite. Hvala!

NA VOLJO SMO VAM

Pon-Pet 8:00 - 15:00
Sobota in nedelja zaprto

PRIPRAVA

Uporabljajte programe Ilustrator, Photoshop, InDesign ali Corel Draw. Najprimernejša oblika za pošiljanje datotek je PDF (datoteko izvozite pod standardom PDF-X3). Pripravite celotno podobo čim bolj natančno, preverite skupno dolžino in višino (numerična določitev) in datoteko pripravite na točen format.

Če delate pripravo za velik format v pomanjšanem merilu, morate biti še toliko bolj natančni, saj se pri npr. 10 x povečanju, povečajo tudi napake! V tem primeru upoštevajte tudi potrebno velikost fotografij za povečavo.

Dodatki za porezavo, če je tiskano v živ rob (več možnosti)

Lahko vnesete križe za porezavo in dodate npr.: 1-3 mm za porezavo. Priložen podatek o velikosti križev nam omogoča, da natančno pregledamo dimenzijo pred tiskom. V datoteki dodajte oznake za porezavo (Crop marks), iz katerih bo razvidno, kje naj bo tiskovina obrezana. V kolikor je vsebina natisnjena do robov, upoštevajte dodatek za porezavo (Bleed) + 3mm.

Oblikujte datoteko v merilu 1:1, brez dodatka za porezavo in naši oblikovalci bodo raztegnili grafiko (neproporcionalno) za 1 mm na vsako stran za porezavo.11

Opozorilo

Izpis po dolžini zaradi korekcije pomika na stroju (mediacomp) ni vedno 100-odstotno natančen – toleranca odstopanja je lahko tudi za nekaj milimetrov. Temu vsled tiskovino potem obrežemo na format.

Priporočena ločljivost

Glede na kompleksnost fotografije (več detajlov, črt in kontur ima) je zaželjena tudi višja ločljivost fotografije. Uporabljajte slike v TIFF ali JPG formatu, vektorske logotipe in besedila-tekste kreirajte v vektorskih programih.

Večja je lahko tudi v primerih, kadar gre za manjši format tiska in želite foto kvaliteto detajlov. V spodnji tabeli so navedene ločljivosti dpi (dot per inch) za fotografije pri končni velikosti (1:1):

Format / ločljivost: < A3 (30 x 42 cm) = 300 – 600 dpi
B2 (50 x 70 cm) = 150 – 200 dpi
1 x 1 m = 75 – 150 dpi
2 x 2 m = 50 – 100 dpi
> 3 x 3 m = 35 – 100 dpi

Uporabljajte slike v TIFF ali JPG formatu, vektorske logotipe in besedila-tekste kreirajte v vektorskih programih. Velikost tekstov naj ne bo manjša od 6 pxl.

Barvni sistem

Datoteka mora biti v CMYK barvnem sistemu.

Barvni prehodi

Če uporabljate barvne prehode, pri izvozu nastavite čim več korakov za prehod (priporočamo delo v programu CorelDraw). Pri zahtevnih bit-map prehodih (v Photoshopu) dodate Add Noise v vrednosti 5 do 20, saj pri tem printer naredi skoraj neopazne prehode.

Črna barva in odtenki sivine

Kadar želite doseči zelo globoko črnino, jo mešajte z barvami cyan, magenta in yellow (zadošča npr.: C65 M50 Y50 K100), višjih vrednosti ni potrebno dajati zaradi hitrejšega sušenja barve. Sivi odtenki so tudi sicer najlepši in popolnoma enakomerni, če so mešani po CMYK barvni lestvici in niso samo iz črne barve.

Posebni odtenki

Kadar stranka želi poseben odtenek, ga lahko v RIP-u zamenjamo in “ulovimo”, vendar to velja le za tiste odtenke, ki so na vektorskih elementih. Barvnih prehodov na ta način ni mogoče spreminjati.

Krivulje, kontrasti, odtenki

Celotni datoteki za tisk lahko spremenimo omenjene vrednosti in jih vedno shranimo. Te nastavitve se nanašajo na celotno datoteko. Vsekakor je potreben testni izpis in potrditev naročnika.

Datoteko za print in korekcijo barv izvozite v format CDR ,AI, EPS, PS, PDF, TIFF, BMP ali JPG (max. kvaliteta). Če datoteke pošiljate po elektronski pošti, preko Dropbox-a ali jih naložite na ftp strežnik, lahko priložite JPG sliko v pomanjšani velikosti za predogled. Če želite, da so barve natančno take kot izvirnik nam pošljite obstoječi vzorec in/ali pridite osebno potrditi testni izpis.

TOP